Thursday, June 25, 2009

makanan tradisional

Resipi Manuk Pansuh
• 1 EKOR AYAM (AYAM TUA LAGIK NYAMAI)
• 2 BATANG SERAI *
• 3 ULAS BAWANG MERAH *
• 4 ULAS BAWANG PUTIH *
• SEDIKIT HALIA *
• PERISA SECUKUP RASA
• GARAM BERI LEBIH SEDIKIT TAPI JANGAN TERLALU MASIN
• PUCUK UBI KAYU YANG MUDA - DIGOSOK NGAN GARAM SIKIT SAMPAI LAYU...
• JANGAN LUPA BULUH NYA..KAN MAIN MENU.... CARI BULUH YANG SEDERHANA BESAR JANGAN TERLALU TUA NANTI SIK ADA AIRNYA..
Cara-cara
1. AYAM DIPOTONG - DIBERSIHKAN(JGN KECIL NANTI HANCUR)
2. TUMBUK SEMUA BAHAN YANG BERTANDA *
3. GAUL SEMUA BAHAN YANG TELAH DITUMBUK BERSAMA AYAM. TERMASUK PUCUK UBI YANG DIGOSOK TADI.
4. MASUKKAN KESEMUANYA DI DALAM BULUH.
5. TUNOK.....SAMPAI MENDIDIH.... EMMM NYAMAI MUN DIHIDANG PANAS- PANAS.




Ikan Kukus Ala Sarawak



• 1 ekor ikan sederhana besar yang segar (talipia / sultan / terubuk atau apa jenis ikan kegemaran )
• 2 biji bawang merah *
• 4 ulas bawang putih *
• 1 tangkai serai *
• 1 cm halia *
• asam jawa
• serbuk lada putih
• 2 -3 biji cili besar ( dihiris )
• 2 sudu besar Kicap ( paling sesuai Kicap Tong Nam )
Cara-cara
1. Tumbuk semua bahan-bahan *
2. Bersihkan ikan
3. Lumur seluruh badan ikan dengan asam jawa. ( asam jawa jangan dicampur air )
4. Letak ikan dalam bekas untuk dikukus. Tabur kan bahan ditumbuk atas ikan. Tambah lada putih, cili padi dan kicap. Kukus hingga ikan masak. Jika nak pedas, boleh guna cili padi.

Gulai Rebung & Daging Salai


• 600 g daging batang pinang*
• 1/2 camca teh garam*
• 1 camca teh serbuk kunyit*(*bahan utk perap daging)
• 500 g rebung jeruk, cuci dan toskan
• 4 batang serai, dititik
• 1 biji kelapa, diparut
• 1 keping asam gelugor
• Garam dan sedikit gula (jika perlu)
• 40 biji cili padi*
• 10 g kunyit hidup*
• 5 g halia*(*ditumbuk halus)
Cara-cara
1. Cuci daging batang pinang, cucuk2 dengan garfu dan lumur dengan kunyit dan garam. Perap 30 minit, kemudian bakar dalam oven pada suhu 180C selama 40 minit, 20 minit utk setiap bahagian daging. Bila daging cukup masak, angkat dan sejukkan. Hiris daging nipis2 dan ketepikan.
2. Tuang 1 cawan air dalam kelapa parut, ramas dan perah untuk santan no.1. Tuang 800 ml air, ramas dan perah untuk santan no. 2. Ketepikan.
3. Dalam periuk, masukkan bahan2 ditumbuk halus, daging salai hiris, rebung jeruk dan serai. Tuang santan no. 2 dan didihkan. Gaul rata.
4. Masukkan asam gelugor, tuang santan no.1 dan perasakan dengan garam dan sedikit gula. Biar mendidih pada api sederhana sambil terus mengacau. Masak 2 - 3 minit lagi dan boleh matikan api..

0 comments:


Blogger Templates by Isnaini Dot Com and Wedding Gowns. Powered by Blogger